Protest al angajaţilor de la Maternitatea ‘Elena Doamna’ din Iaşi după transferul unei gravide infectată cu Covid-19

Social

O gravidă din judeţul Neamţ, confirmată cu coronavirus, a fost adusă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Elena Doamna din Iaşi, fapt care a stârnit nemulţumirea personalului medical, aceştia organizând un protest în curtea maternităţii.

Atât angajaţii cât şi managerul Maternităţii Elena Elena Doamna, Gabriel Martinescu, au spus că pacienta trebuia să fie trimisă către cea de-a doua maternitate din oraş, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ‘Cuza Vodă’, întrucât această unitate medicală este de gardă.

“Este vorba de o pacientă din judeţul Neamţ, cu o sarcină de 33 de săptămâni, cu o dată prognozată de naştere la începutul lunii mai. Starea ei în momentul de faţă este una bună, este sub tratament la Spitalul de Boli Infecţioase. În municipiul Iaşi avem două maternităţi, ‘Elena Doamna’ şi ‘Cuza Vodă’. Prin rotaţie, aceste maternităţi deservesc întreaga regiune. Vorbim de o gardă pe care Spitalul ‘Cuza Vodă’ trebuia să o facă. Reacţia a fost datorată nelămuririi situaţiei. De ce noi avem acest caz şi de ce nu Spitalul ‘Cuza Vodă’?. Întreg personalul, chiar şi cu acea stare de panică care s-a creat, şi-a dus la îndeplinire misiunea. Misiunea lor a fost să intre în sală şi să ajute această mamă (…) Eu, în momentul de faţă, nu am primit nicio informare oficială din partea DSP că Spitalul ‘Elena Doamna’ primeşte paciente de obstetrică ginecologie confirmate cu diagnostic Covid-19. Noi până astăzi funcţionam pe acelaşi regim aprobat de DSP, respectiv gardă de primire prin rotaţie cu spitalul ‘Cuza Vodă’. Reacţia personalului este justificată. Ei se aşteptau ca acest caz să ajungă la ‘Cuza Vodă’, fiind gardă de primire”, a declarat presei managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Elena Doamna, Gabriel Marinescu.

Potrivit acestuia, unitatea sa are puţine echipamente medicale de protecţie pentru cazul în care aici ar veni să nască mai multe gravide infectate cu coronavirus. “Vă asigur că în Maternitatea ‘Elena Doamna’ există echipamente de protecţie. Problema este numărul acestora, deoarece o naştere este un mare consumator de echipamente de protecţie. Noi estimăm cel puţin 60 de echipamente de protecţie per pacient. Deci îngrijorarea principală este că dacă aceste echipamente nu ne vor ajunge, atunci există un risc pentru personalul medical. (…) Eu fac apel ca întreg personalul sanitar să fie susţinut atât cu echipamente de protecţie, dar trebuie înţeles şi că trece prin perioade foarte grele, de stres. S-a văzut şi astăzi. Este nevoie de unitate. Nu ne putem pasa responsabilitatea unul altuia”, a mai spus managerul Maternităţii ‘Elena Doamna’.   Întrebat fiind de jurnalişti câte echipamente există la Maternitatea Elena Doamna pentru personalul medical în cazul în care aici trebuie să nască o gravidă care este infectată cu coronavirus, managerul a evitat să ofere un răspuns concret.  “Niciodată nu vor fi suficiente. Cifra exactă nu v-o pot da, dar vă spun că asigură pentru două paciente stoc complet. Echipamentele există de mai multe săptămâni în această unitate medicală, ele sunt pregătite în acest pavilion ca şi kituri. Medicii ştiu foarte bine că în momentul când se confirmă un caz folosesc aceste kituri care sunt numerotate”, a explicat Gabriel Marinescu.

La rândul său, Doina Iancu, unul dintre medicii de la Maternitatea Elena Doamna care au consultat pacienta din judeţul Neamţ, a precizat că aceasta are 26 de ani şi a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în urmă cu câteva zile.  “Pacienta a venit în stare bună. Este asimptomatică, este trimisă de la Neamţ la Spitalul de Boli Infecţioase. Acolo a acuzat dureri, a făcut tratament antispastic şi a fost trimisă pentru stabilirea diagnosticului. Diagnosticul ne arată o sarcină de 33 de săptămâni şi două zile, în evoluţie, fără probleme pentru făt şi pentru mama care în mod normal ar fi trebuit să ajungă la Maternitatea ‘Cuza Vodă’ din două puncte de vedere. Primul pentru că era garda lor, al doilea, pentru că noi nu primim gravide sub 34 de săptămâni. Gravida avea un dosar bine făcut de la Târgu Neamţ”, a spus dr. Doina Iancu.

Ea a spus că în cursul săptămânii trecute s-a făcut o primă informare cum trebuie să acţioneze personalul medical în astfel de situaţii. “Această informare a fost făcută la raportul de gardă, prezentată de un medic rezident, care a fost pe post de pacient, şi care a arătat că totul este în ordine. Eram pregătiţi, însă emoţiile sunt mari în momentul în care eşti pus în faţa faptului împlinit. Ai aşa o strângere de inimă, dar când te gândeşti că omul din Salvare este în faţa unei porţi închise şi nu ştii cine este acolo trebuie să te duci să faci ceva. În sala de operaţie au intrat doi doctori care sunt ginecologi, un medic anestezist şi echipa de asistente care este formată din cinci persoane şi infirmiera. Nu a născut pentru că s-a demonstrat că are o sarcină de 33 de săptămâni, în evoluţie. Acuza o mică durere, normală în cazul transportului dintre sat, (Spitalul -n.r) Târgu Neamţ, şi apoi reorientată la Spitalul de Boli Infecţioase, unde este internată de două zile”, a declarat medicul.

În urmă cu zece zile, Diana Popovici, medic la Maternitatea Elena Doamna, a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care relata că în cursul unei gărzi a fost nevoită să facă de urgenţă o cezariană unei paciente aflate în autoizolare la domiciliu, existând şansele ca aceasta să fie contaminată cu noul coronavirus. Potrivit postării, în acel moment nu erau disponibile echipamente de protecţie care se folosesc în cazul pacienţilor infectaţi cu coronavirus. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.