BULETIN INFORMATIV – 16.06.2020

Social

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 4.022 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 263 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 29 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 2
  centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi
  Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 872 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.
  Alte misiuni instituționale:
   ISU a efectuat 20 misiuni, din care: 8 transporturi către unități spitalicești, 10 decontaminări biologice și 2 alte misiuni specifice (verificare, întreținere și stabilizare corturi de triere).
   IPJ a efectuat 142 misiuni specifice.
   IJJ a efectuat 28 misiuni, din care: 4 misiuni de patrulare auto (asigurare ordine publică), 2 misiuni de pază la spații de carantină, 11 misiuni de cooperare cu IPJ și 11 alte misiuni specifice.
   Serviciul de Ambulanță Județean a executat 48 misiuni, din care: 18 misiuni de transport către unități spitalicești, 1 transport către spatii de carantina, 5 transport probe biologice, 22 decontaminări biologice și 2 alte misiuni specifice.
   MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și 1 mijloc auto.
   DSP a efectuat 59 misiuni, din care: 22 misiuni inspectie la centrele de carantina și 37 alte misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, introducere in carantina, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).
 1. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat Ordinul pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 .
  Actul normativ prevede setul de măsuri necesare în vederea redeschiderii creşelor,grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.
  Astfel, la intrarea în grădiniţă, creşă, afterschool o persoană desemnată va asigura  fluidizarea sosirilor şi fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.
  Uşile de intrare (poartă, uşă) vor fi menţinute deschise la venirea copiilor in unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.
   
  Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată.
  Triajul epidemiologic constă:

 Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;
 În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus;

Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius  sau/şi prezenţa de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiţi la program. Aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate. Copiii trebuie primiţi individual de
către persoana desemnată şi preluaţi de părinte la uşa unităţii, evitându-se, circulaţia în interior. Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se  spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde. 
 
Măsurile de igienă şi comportament trebuie respectate atât  în zona preşcolară, cât şi în cea şcolară (menţinerea distanţei fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor,purtarea măştii faciale, spălatul pe mâini). Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de
începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului.
 
Curăţenia generală se va face prin  spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţii, biocide avizate. Toate suprafeţele –  trebuie curăţate –  inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi
accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent  prin ştergerea cu apă şi detergent.
 
Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puţin o dată pe zi. Curăţarea zilnica corespunzătoare  a mobilierului de la locurile de joacă  din aer liber se va face insistând la punctele de contact (leagăne, tobogane,etc) cu dezinfectant avizat. Săpunul lichid si prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toţi copiii şi angajaţii din cadrul unităţii.
 
Ventilarea spaţiilor închise  se va realiza dimineaţa înainte de sosirea copiilor, când aceştia sunt afară, la ora prânzului şi seara, precum şi în timpul activităţilor de curăţenie.
Ventilarea naturală durează cel puţin 20 de minute de fiecare dată. Dacă este posibil, se menţin ferestrele şi/ sau uşile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulaţie a aerului în spaţiu, fără a compromite siguranţa copiilor (ex: ferestre care nu sunt la îndemâna copiilor, uşi cu bariere de securitate).

Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.
 
Lenjeria şi păturile individuale utilizate în aceste unităţi trebuie spălate periodic/la nevoie prin înmuiere cu detergenţi în soluţie 0,5%, spălare, fierbere şi limpezire.
 
Pupitrele/mesele, scaunele vor fie marcate pentru a asigura distanţa fizică recomandată între copii. Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei in spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea si interacţiunile între copii. Se recomandă ca servirea mesei să se facă în încăperea desemnată grupei, fiecare copil va sta singur la măsuţa lui. Înainte de servirea alimentelor suprafaţa mesei va fi
spălată şi dezinfectată.
 
Atât angajaţii cât şi copiii trebui să se spele pe mâini:
 la sosirea in creşă, grădiniţă, afterschool;
 înainte şi după fiecare masă;
 după somn / strănut / tuse;
 după folosirea toaletei şi schimbării de scutec;
 după venirea din spaţiul exterior special amenajat pentru locul de joacă
 când  mâinile sunt  vizibil murdare;
 la sosirea de acasă şi la plecarea  spre casă.
La redeschiderea acestor unităţi apa de la robinet trebuie să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a se asigura înlocuirea apei stagnante în conducte, cu apa potabilă sigură (tratată) de la reţeaua de distribuţie  sau din sursă proprie;
 
Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcţionare de 60°C sau mai mare şi la o  temperatură de circulaţie de peste 50°C pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella. Sistemele de apă rece trebuie readuse la
temperatura de sub +20°C. Rezervoarele de depozitare la nivel de clădire pot necesita dezinfectare înainte de reutilizare;
Înainte de redeschiderea spaţiilor şi punerea în aplicare a acestor măsuri trebuie să se efectueze analize de laborator pentru verificarea conformităţii cu Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările si completările ulterioare.
 
Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin ştergerea prafului, spălare cu apă şi detergent, apoi clătire repetată cu apă potabilă. Traseul prin curtea unităţii până la intrarea şi în incintă, se va realiza pe un culoar bine delimitat si semnalizat, respectând normele de distanţare fizică. Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanţa dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcţionarea normală a activităţilor pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii in grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă  de minim 4,5 mp/copil.
 
Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor) la cel puţin 2m distanţă între ele. Grădiniţele, creşele, after-school-urile vor amenaja încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care
lucrează la fiecare grupă de copii si vor fi repartizate spaţiile în care aceştia îşi vor desfăşura activitatea zilnică în mod constant.

Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate şi nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.
 
Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi, etc). Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă,la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ. Pătuţul (salteaua)  per copil va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de acelaşi copil;
 
Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. Pot fi în acelaşi timp afară mai multe grupe, cu condiţia de evitare a contactului strâns între copii şi evitarea jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puţin de 2m.
 
Triajul epidemiologic al personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului, de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop.
Acesta constă în:

 Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;
 În  cazul in care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se
recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus;
Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius  sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, personalul NU va fi primit la program;

 1. – Personalul cu simptome respiratorii, febră şi cu oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute nu se va prezenta la lucru şi va anunţa această situaţie conducătorului instituţiei;
 2. Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS COV-2 nu se va prezenta la serviciu;
 3. Angajaţii care prezintă simptome respiratorii, febră şi oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil si se vor adresa medicului de familie.
   
  Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, gradiniţă, afterschool de către tot personalul  angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
  La intrarea în unitate, personalul va utiliza încălţăminte exclusiv pentru utilizarea în incinta acesteia.
   
  Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei. După îndepărtarea mănuşilor de unică folosinţă este obligatorie spălarea mâinilor cu apă şi săpun, minimum 20 secunde.
  Măştile şi mânuşile de unică folosinţă purtate vor fi colectate în vederea eliminării, în locuri special amenajate, în recipiente adecvate deşeurilor medicale.
   
  Persoană adultă desemnată şi instruită pentru supravegherea  copilului cu simptome respiratorii trebuie să se spele pe mâini după ce a predat copilul familiei, minim 20 de secunde cu apă si săpun. După plecarea copilului din unitate se va face curăţenia si
  dezinfecţia tuturor spaţiilor si obiectelor utilizate de acesta (sala de grupă, dormitor, sala de mese, grupuri sanitare, locuri de joacă, jucării, etc).

 
Copiii cu boli infecto-contagioase acute nu vor fi aduşi la grădiniţă, creşă, afterschool.
 
Temperatura copilului se va măsura de către părinţi înainte de a pleca la creşă, gradiniţă, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3° C sau mai mare), copilul nu merge la creşă, gradiniţă, afterschool.
 
Transferul de obiecte sau echipamente între casă şi unitate trebuie  limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb şi încălţăminte suplimentară. Copiii nu trebuie să aducă de acasă  jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare. Părinţii trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creşă, grădiniţă, afterschool.

 1. Având în vedere dezbaterile din spaţiul public referitoare la evoluţia epidemică a noului coronavirus (COVID-19) în România şi necesitatea continuării măsurilor de protecţie sanitară, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări: 
  Adoptarea stării de alertă începând cu 15 mai a.c. a survenit pe fondul unei evoluţii reduse a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, raportat la numărul persoanelor vindecate. În acest context, autorităţile au adoptat o serie de măsuri de relaxare pentru
  reluarea unor activităţi sociale şi economice. 
  De asemenea, în intervalul de până la 1 iunie a putut fi constatată o rată semnificativ mai mare a persoanelor vindecate în comparaţie cu cea a persoanelor infectate, fapt care a permis continuarea şi extinderea graduală a măsurilor de relaxare. În următoarea săptămână, moment în care a fost analizată intrarea într-o nouă etapă care să permită reluarea unor noi activităţi sociale şi economice, s-a menţinut o rată superioară a numărului persoanelor vindecate în raport cu cele infectate. 
  În ceea ce priveşte cazurile de infectări înregistrate în ultimele zile, observăm faptul că dinamica acestora a intrat pe un trend crescător, cu un ecart semnificativ faţă de numărul persoanelor vindecate. 
  Această evoluţie negativă a raportului dintre numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) şi numărul persoanelor vindecate reclamă un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă din partea societăţii în ansamblul său.
  Respectarea normelor sanitare din partea cât mai multor cetăţeni este singura garanţie că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menţinute şi că se poate continua în siguranţă cu adoptarea de noi măsuri de relaxare în privinţa activităţilor sociale şi economice.
 2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE
  –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor,
  +4021.320.20.20.
 3. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
 4. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.