Liderul USLIP Iaşi: S-ar putea acorda diploma de bacalaureat pe baza mediilor, la fel şi pentru clasa a VIII-a

Social

Liderul filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, propune ca examenul de bacalaureat să fie înlocuit cu o diplomă acordată pe baza mediilor din anii de studiu, la fel şi pentru clasa a VIII-a, iar admiterea la facultate să fie tot pe bază de medie.

„Am putea merge pe modelul Franţei, Olandei sau Republicii Moldova. Dacă Franţa, cea care a inventat Bacalaureatul a avut în acest an forţa de a-l reconsidera nu vedem de ce nu ar putea să o facă şi România. S-ar putea acorda Diploma de Bacalaureat pe baza mediilor din ultimii 3 ani de studiu şi din primul semestru al ultimului an şcolar, la fel şi pentru clasa a VIII-a”, scrie Laviniu Lăcustă pe pagina de Facebook a USLIP Iaşi.

Prin intermediul aceleiaşi postări, Lăcustă propune ca admiterea la liceu să se facă prin repartiţie computerizată, iar la facultăţi „printr-o medie dintre nota de la Bacalaureat şi media din cei 4 ani, de la o disciplină de profil”.

Liderul USLIP Iaşi menţionează că „acest punct de vedere este doar o opinie pe care o supunem atenţiei publice, ţinând cont de riscurile epidemiologice foarte mari, existente în acest an”.

El consideră că dacă pe 15 mai la nivelul judeţului Iaşi, în funcţie de contextul epidemiologic s-ar hotărî redeschiderea şcolii doar cu clasele a VIII-a şi a XII-a autorităţile locale şi centrale ar avea suplimentar cheltuieli pentru pandemie de aproximativ 500.000 lei pe zi şi ar fi necesare minim 23.000 măşti zilnic şi 23.000 perechi de mănuşi, biocide şi săpun lichid.

„Calculele noastre făcute pentru judeţul Iaşi conduc la o sumă necesară de aproximativ 2 milioane de euro/lună. Dacă am decide prin absurd, spunem noi, să deschidem cele 225 de şcoli, cheltuielile ar fi de 10 ori mai mari, adică 20 milioane euro. Realist vorbind şi din motive justificate, pe care nu mai trebuie să le prezentăm, ar trebui aduşi la şcoală doar elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, asta pentru a asigura un risc de infectare scăzut. S-ar putea lucra în clase cu formaţiuni mici, doar cu disciplinele pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Dacă admitem că vom avea banii, ne întrebăm totuşi de unde vom lua într-o lună 400.000 măşti doar pentru judeţul Iaşi şi aproximativ 15 milioane pentru întreaga ţară? După 15 mai autorităţile au hotărât că măştile sunt obligatoriu să fie purtate în spaţiile publice. De unde va importa România câteva zeci de milioane de măşti doar pentru o lună? Aşa cum se ştie, producţia internă asigură în acest moment foarte greu doar necesarul pentru spitale”, mai scrie, în postarea de pe pagina de socializare, preşedintele filialei ieşene a USLIP, Laviniu Lăcustă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.