Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi propune achiziţia unui spital mobil care să deservească întreaga regiune

Social

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi şi cei ai unităţilor sanitare şi mediului universitar ieşean caută soluţii pentru a putea lua cele mai rapide şi eficiente măsuri în privinţa limitării răspândirii coronavirusului în comunitate şi pentru protejarea cadrelor medicale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a discutat marţi, într-o videoconferinţă, cu reprezentanţii spitalelor, ai altor instituţii din domeniul sănătăţii publice şi ai universităţilor pentru a afla modul în care se poate implica fiecare entitate astfel încât sănătatea populaţiei să nu fie pusă şi mai mult în pericol de pandemie.

“Am propus organizarea acestei întruniri tocmai pentru a căuta şi găsi soluţii inovatoare pentru ca împreună să putem ieşi cu bine din această mare problemă. Trebuie să limităm răspândirea virusului. Este nevoie de circuite speciale şi de unităţi medicale bine pregătite. Iaşiul este centru regional de tratare a bolnavilor infectaţi cu noul virus. În scenariile făcute de autorităţile medicale, actuala capacitate oferită de spitalele ieşene, dar şi din Moldova, va fi greu încercată. Nu vreau să ajungem ca în cazul Italiei, de unde vin informaţii că medicii trebuie să aleagă pe care dintre pacienţi să trateze. Este nevoie de măsuri  prompte care să vină în sprijinul oamenilor”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva, susţine că medicii din spitale au nevoie de sprijinul universităţilor şi al celor care lucrează în cercetare.      “Cu toţii cunoaştem curba lui Gauss, în momentul de faţă suntem pe o pantă ascendentă. Conform celor care studiază evoluţia răspândirii virusului la nivel naţional, mai avem la dispoziţie încă 10-20 de zile în care mai putem lua nişte măsuri relativ simple. Avem nevoie urgentă de dezvoltarea unor materiale inovative – şi aici universităţile ne pot ajuta – pentru că e greu să găseşti pe piaţă materiale de protecţie. Universitatea Tehnică lucrează deja la măşti cu filtre speciale de tip FFP 3, este singura mască de protecţie care poate opri acest virus. Ne-am propus evitarea expunerii personalului medical prin rotaţia acestuia la 14 zile. La Spitalul de Neurochirurgie funcţionăm deja în acest mod, cu grupe de lucru, nu mai există secţii specializate”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a reiterat ideea achiziţiei unui spital mobil care să deservească întreaga regiune, propunere susţinută şi de personalul medical. “Prezenţa spitalului mobil tampon pare un efort financiar destul de mare, dar, din analizele efectuate, faptul că va fi amplasat în afara oraşului, cu acces la utilităţi şi la drumul european, poate reduce foarte mult riscul infectării celorlalte unităţi medicale. Nu în orice spital se pot organiza circuite noi peste noapte, de aceea, la o astfel de unitate am putea asigura triajul pacienţilor care să ajungă apoi la clinicile noastre”, a declarat dr. Lucian Eva.

Participanţii la discuţii au subliniat necesitatea testării rapide a cadrelor medicale şi a pacienţilor care se adresează spitalelor. În acest sens, va fi crescută capacitatea de testare prin aparate PCR şi vor fi achiziţionate teste rapide. Cu această ocazie, cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară au anunţat că aparatele de testare vor fi reprogramate pentru a putea citi şi analiza şi testele pentru noul virus. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.