Protest la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, după ce zeci de angajaţi au aflat că au fost disponibilizaţi

Social

Peste 80 de angajaţi ai Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi au protestat în cursul zilei de luni în faţa unităţii medicale, după ce au primit deciziile de încetare a contractului de muncă.

O parte dintre asistenţii medicali şi infirmieri aflaţi în această situaţie au declarat că luni, când au venit la muncă, au primit o notificare prin care li se aducea la cunoştinţă că le-a încetat contractul de muncă, după expirarea celor 90 de zile de probă.

“Am fost angajaţi acum aproape trei luni de zile, pe 12 martie ne-au fost înmânate decizii de încetare a contractului de muncă. În urma protestului făcut de noi la manager, deciziile au fost anulate. Am revenit la serviciu. Am venit la muncă după graficul de lucru  normal şi ne-am trezit cu deciziile  semnate de pe data de 27 martie care spun că de astăzi încetează contractul de muncă. Nu este normal să se facă abuz de clauza contractuală de 90 de zile de probă. Ei asta invocă în decizie. Având în vedere situaţia din ţară, nu este normal să ne pierdem locurile de muncă mai ales că am semnat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi am susţinut un examen. Ei spun că a fost ilegal. Nu există aşa ceva”, a spus una dintre asistentele care au protestat luni în faţa Institutului de Psihiatrie Socola.  Conducerea Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iaşi a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că “în data de 27 martie s-au emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă ale acestor salariaţi, contracte de muncă ce au încetat începând cu data de 30 martie, în temeiul dispoziţiilor art 31 alin 3 Codul Muncii – “3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia”.

Prin acelaşi comunicat remis presei, noua conducere a Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi arată că acel concurs organizat în vederea ocupării posturilor vacante de asistenţi medicali generalişti debutanţi şi infirmieri, anunţat în 20 august 2019, a debutat cu mai multe sincope. Conform documentului, una dintre aceste sincope vizează, printre altele, faptul că organizarea concursului nu a ţinut cont de unele dispoziţii legale sau că nu au fost consultate sindicatele.

“Acest concurs a fost suspendat (…). Această decizie a fost emisă de către conducerea unităţii, având în vedere Ordonanţa din 18.09.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, prin care se informează conducerea unităţii despre împrejurarea că s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice în sensul că sunt date şi indicii că membrii comisiilor de concurs ar fi divulgat subiectele de la proba scrisă, înainte de desfăşurarea acesteia. (…) În mod firesc trebuia să existe o altă ordonanţă a aceleiaşi unităţi de parchet prin care să se informeze unitatea despre clasarea dosarului penal în ceea ce priveşte suspiciunile de fraudare a concursului. Concursul organizat a fost reluat pe 9 decembrie 2019, stabilindu-se un nou calendar de concurs, calendar ce nu a respectat dispoziţiile. (…) Cum afişarea rezultatelor la proba scrisă s-a realizat în data de 18 septembrie 2019, stabilirea noului calendar de concurs a încălcat dispoziţiile imperative ale legii”, se menţionează în comunicatul de presă.

În comunicat se arată şi că unitatea medicală a demarat procedura juridică de anulare a concursului. “Demn de remarcat este că aceste decizii sunt vizate de legalitate de către dna Gina Grecianu – şef Serviciu administrativ tehnic, aceeaşi persoană ce a semnat şi anunţul de organizare a concursului trimis spre publicare către Monitorul Oficial, în condiţiile în care doi dintre cei trei consilieri juridici ai unităţii se aflau în activitate.  Un alt motiv prin care se susţine suspendarea concursului a fost şi concluzia Ministrului Sănătăţii prin Raportul Corpului de Control, raport ce a precizat ca acest concurs să fie anulat, având în vedere neregulile sesizate în organizarea şi desfăşurarea acestuia. Cererea de anulare trebuia făcută în termen de 5 zile de la primirea raportului. Raportul a fost primit la sfârşitul lunii noiembrie 2019”, se menţionează în comunicatul remis presei de conducerea Institutului de Psihiatrie Socola.  De asemenea, conducerea unităţii medicale arată că sindicatele, Comitetul Director şi Ministerul Sănătăţii au aprobat această decizie, iar Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi i s-a solicitat sprijin pentru transferul acestor salariaţi la alte unităţi.  “În urma consultării cu sindicatele (…), acestea au fost de acord cu măsura radicală de desfacere a contractelor de muncă ale celor noi angajaţi. (…) Aceaşi decizie au luat-o şi membrii Comitetului Director. S-a solicitat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în legătură cu aceste măsuri. Ministerul Sănătăţii a confirmat legalitatea acestei măsuri cu recomandarea de a lua legătura cu DSP Iaşi pentru un eventual transfer al acestor salariaţi la alte unităţi sanitare. S-a solicitat DSP Iaşi sprijin în legătură cu transferul acestor salariaţi. Nu s-a primit niciun răspuns”, se precizează în comunicatul remis presei.  AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.