Condamnare medic și asistentă Spitalul de Neurochirurgie Iași – cu suspendare

Social

Prin decizia penală nr. 765 din 18.09.2019, Curtea de Apel Iași a hotărât condamnarea inculpatului MOLDOVANU EDUARD, la data faptei șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a exercita profesia/funcția de medic primar radiologie și imagistică medicală în sistemul public sanitar din România și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Anterior, prin sentința penală nr. 1220 din 25.11.2016, definitivă prin neapelare la data de 24.12.2016, Tribunalul Iași a hotărât condamnarea inculpatei RÎNDAȘU MARIA MAGDALENA, asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iași, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În cazul inculpatei Rîndașu Maria Magdalena, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Moldovanu Eduard va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 zile, în cadrul Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat (Consiliul Local Iași) ori în cadrul Direcției de Asistență Comunitară (Consiliul Local Iași).
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Rîndașu Maria Magdalena va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, în cadrul Consiliului Local Iași la Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat sau la Direcția de Asistență Comunitară Iași.
Dispune confiscarea specială, în folosul statului, de la inculpatul Moldovanu Eduard a sumei de 1.500 lei, reprezentând suma totală dobândită de inculpat prin săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Dispune confiscarea, în folosul statului, de la inculpata Rîndașu Maria Magdalena a sumei de 550 lei.
Ia act că persoana vătămată Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. N. Oblu” Iași nu a formulat acțiune civilă în cauză.
Obligă inculpatul Moldovanu Eduard la plata sumei de 5.000 lei, iar pe inculpata Rîndașu Maria Magdalena la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 28 iulie 2016, vezi comunicatul nr. 1074/VIII/3 din data de 29 iulie 2016.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.