Certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgenţă, semnat de către primarul Mihai Chirica

Social

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a informat că a semnat certificatul de urbanism necesar continuării proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, solicitarea a venit de la Ministerul Sănătăţii, instituţie care gestionează acest proiect, şi vine la aproape două luni după ce autorităţile române, precum şi Primăria Iaşi au primit de la Comisia Europeană comunicarea oficială privind aprobarea finanţării europene pentru Spitalului Regional de Urgenţă.

„Sunt extraordinar de bucuros că acest proiect vital pentru Iaşi, pentru regiunea Moldovei şi pentru întreaga ţară continuă cu paşi repezi, mai ales în situaţia deosebită cu care ne confruntăm şi în care apreciem cu atât mai mult investiţiile în domeniul medical. Mulţumesc din nou tuturor specialiştilor, consultanţilor, funcţionarilor şi autorităţilor româneşti şi europene care au lucrat la acest proiect care va salva vieţi. În mod deosebit vreau să mulţumesc reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii pentru implicare şi pentru celeritatea demersurilor şi îi asigur că Primăria Municipiului Iaşi şi eu, personal, vom rămâne aceiaşi parteneri dedicaţi în realizarea acestui proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primăria Iaşi a început demersurile pentru Spitalul Regional de Urgenţă la sfârşitul anului 2016. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 373 / 25 noiembrie 2016, modificată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 170 / 5 mai 2017, a fost aprobată transmiterea unui teren în suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iaşi şi administrarea Consiliului Local Iaşi în domeniul public al Statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii.

Municipalitatea ieşeană a realizat studiile de urbanism, de arpentaj cadastral şi geotehnic şi a obţinut următoarele avize: de mediu, de oportunitate, al Comisiei de urbanism, al Comisiei de circulaţie, al Comisiei de versanţi, ANIF, GIS Cadastru, Poliţiei Rutiere, SRI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Agriculturii, Autorităţii Aeronautice Civile Române şi Administraţiei Naţionale Apele Române. Totodată, au fost obţinute avizele pentru alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie, salubritate, securitate la incendiu, protecţie civilă şi sănătatea populaţiei şi, în cele din urmă, avizul unic din partea Consiliului Judeţean.

În cadrul unei şedinţe extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iaşi a adoptat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă. Până acum, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi a rămas cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul naţional, care mai include investiţii similare la Cluj-Napoca şi Craiova.

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Valoarea proiectului este estimată la circa 470 de milioane de euro, din care 361 milioane euro pentru construcţia clădirii, şi 99 milioane euro sunt pentru dotările medicale.

Durata de realizare a investiţiei, conform studiului de fezabilitate, este de 84 de luni, durata efectivă de construcţie fiind de 48 de luni. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.