Reprezentanţii Spitalului “Dr. C. I. Parhon” din Iaşi susţin că nu pot derula Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice întrucât materialele sanitare utilizate nu sunt incluse în lista celor prevăzute în normele aplicabile.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuţ Nistor, a declarat că această situaţie este cauzată de faptul că unitatea medicală, singura din zona estică a ţării în care se pot face astfel de proceduri medicale, nu are în dotare aparatul de dializă agreat de Casa de Asigurări de Sănătate, ci un altul.
“Este mai mult de un an de zile, un an şi ceva, de când programul de dializă hepatică este blocat la Spitalul Parhon. Deşi am făcut numeroase demersuri către comisia de specialitate de gastroenterologie de la Ministerul Sănătăţii, suntem blocaţi într-o buclă birocratică. Există o impunere şi o penalizare pe care am primit-o pentru că făceam această dializă cu un aparat care Casa de Asigurări de Sănătate a considerat că dacă nu este inclus în regulamentul Ministerului Sănătăţii după denumirea de producător privat nu mai poate fi folosit la dializă. Spre exemplu, ni s-a cerut ca o anumită marcă să fie trecută pe acel aparat, lucru pe care, sigur, noi nu îl aveam, deoarece avem în dotare celălalt aparat. Cele două tipuri de dializă, MARS şi PROMETEUS, din punct de vedere ştiinţific, din punctul de vedere al datelor medicale, au date egale, au rezultate sau beneficii egale. Studiile care au fost efectuate comparativ între cele două tipuri de dializă hepatică arată aceleaşi rezultate. Totuşi, pentru că în ordinul Ministerului Sănătăţii este scris unul dintre acele aparate şi noi îl avem pe celălalt, nu mai putem face dializă hepatică”, a explicat Ionuţ Nistor.
El a reamintit că prima dializă hepatică din ţară s-a făcut în această unitate medicală. “În România dializa hepatică a început la Iaşi. Sunt mai mult de zece ani de când aici se face dializă hepatică. Această procedură este diferită de cea renală, se face numai în situaţii acute sau ca o punte către transplantul hepatic. E un număr limitat de şedinţe care pot salva vieţi în situaţii de intoxicaţie cu ciuperci, intoxicaţii cu medicamente sau atunci când este un pacient cu boală de ficat avansată, precum ciroza hepatică”, a precizat Nistor.
Potrivit medicului, importanţa acestei proceduri medicale este vitală. “Aceste cazuri (care ajung să facă dializă hepatică – n.r.) sunt foarte, foarte grave. Peste 50% din aceşti pacienţi se pierd. A face sau a nu face dializa hepatică poate însemna o diferenţă între a muri sau a trăi. Pentru aceste cazuri fiecare oră sau minut contează. (…) Sunt peste 100 de pacienţi care au beneficiat de dializă hepatică şi foarte mulţi dintre ei au fost salvaţi. E adevărat că sunt şi foarte mulţi pacienţi care s-au pierdut. Spitalul Parhon este singurul spital din Moldova în care s-a făcut vreodată dializă hepatică. Toţi pacienţii vor trebui trataţi la Bucureşti de acum înainte”, a spus Ionuţ Nistor.
În lipsa autorizaţiei pentru efectuarea dializei hepatice cu aparatul din dotarea Spitalului “Dr. C. I. Parhon”, duminică, un student în vârstă de 19 ani a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Fundeni din Bucureşti. El era internat de vineri la terapie intensivă din cauza unei insuficienţe hepatice fulminante. Potrivit reprezentanţilor SMURD, tânărul luase 16 comprimate de paracetamol pentru a trata o viroză. “Cazul care a fost recent trimis la Bucureşti cu elicopterul putea beneficia de dializă hepatică mai repede şi mai rapid în Spitalul Parhon, dar acest program de dializă hepatică, din păcate, pentru moment este blocat, deşi am făcut numeroase adrese către minister şi către comisia de specialitate de gastroenterologie pentru a fi corectate aceste, să spunem, disfuncţionalităţi sau pentru a ne ajuta să putem continua dializa hepatică la Spitalul Parhon”, a mai spus dr. Nistor. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.