Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că au fost finalizate lucrările la patru dintre etajele celui de-al treilea tronson de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iaşi, aflat în proces de reabilitare şi modernizare.
“Spitalul de Copii este cel mai mare spital din Moldova şi al doilea ca mărime din ţară. Aici sunt trataţi anual peste 50.000 de pacienţi din întreaga regiune. Pentru prima dată în existenţa acestui spital am reuşit să realizăm o renovare totală cu o finanţare nerambursabilă din fonduri europene de peste 26 de milioane de euro. La finalizarea lucrărilor va fi unul dintre cele mai moderne spitale de pediatrie din România. Până în prezent au fost complet modernizate instalaţiile de apă şi canalizare pentru întreaga unitate medicală, pe acest tronson au fost refăcute instalaţiile pentru energie electrică şi comunicaţii, a fost consolidat subsolul şi terasa superioară, a fost realizată o nouă compartimentare a secţiilor astfel încât acum saloanele au maxim trei paturi. Spaţiile beneficiază de un sistem de climatizare foarte eficient energetic prin controlul automat al temperaturii şi umidităţii din clădire, de la jaluzelele automate până la centralele de ventilare şi purificare a aerului”, a declarat presei Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Spitalul de Copii “Sf Maria” din Iaşi dispune de 650 de paturi. Cele trei corpuri componente ale imobilului dat în folosinţă în anul 1970 au o suprafaţă utilă de 18.668 metri pătraţi. Aceasta este prima dată când la unitatea medicală se desfăşoară lucrări de reparaţie şi reabilitate.
“Menţinem aproximativ aceeaşi repartiţie a secţiilor şi clinicilor, cu unele modificări acolo unde se impune ca urmare a adresabilităţii crescute. Dorim ca spitalizările de zi să se facă într-o locaţie separată, nu pe secţiile spitalului, să putem să respectăm atât circuitul pentru spitalizările continue dar şi pentru cele de zi, să fie un circuit pentru vizitatori cu un orar bine stabilit. Au fost înfiinţate grupuri sanitare noi, câte unul la fiecare două saloane, băi pentru persoane cu dizabilităţi, avem spaţii destinate pentru sala de mese, tratament, spaţii pentru lenjerie, lucruri normale şi fireşti într-un spital de copii. Pentru că avem un spaţiu amenajat şi dotat modern, vor fi stabilite şi reguli clare pentru pacienţi şi aparţinători”, a explicat dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al spitalului.
Lucrările de reparare şi modernizare a Spitalului de Pediatrie din Iaşi se desfăşoară în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 27 milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Iaşi. El este cel mai mare din regiunea estică a României. Contractul prevede ca lucrările de execuţie, care au început la sfârşitul lunii septembrie 2019, să se desfăşoare pe o perioadă de 44 de luni. În toată această perioadă actul medical nu va fi întrerupt, ci doar restrâns.
“Este o investiţie majoră pentru judeţul Iaşi şi întreaga Moldovă, este un prim pas către normalitate. Toţi pacienţii şi aparţinătorii au dreptul la condiţii de cazare cât mai bune, iar personalul acestui spital trebuie să beneficieze de dotări normale pentru a-şi desfăşura activitatea. Pasul următor este acela de a obţine avizele necesare pentru ca ulterior să începem transferarea activităţii din tronsonul I în III. Aici avem o medie de 35 de paturi pe secţie”, a spus Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.