Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au efectuat, pe 27 februarie, o simulare de intervenţie într-o situaţie în care un pacient, adus cu Ambulanţa din cauza unei afecţiuni, este suspectat că are şi noul tip de coronavirus.“Rolul simulării de astăzi a fost de a pregăti oamenii şi angajaţii spitalului, în eventualitatea în care vor trebui să se confrunte cu un astfel de caz”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva.
El a menţionat că la nivelul unităţii medicale a fost înfiinţată o comisie care a elaborat un plan de măsuri de prevenire şi de combatere a infecţiei cu coronavirus.
“Noi nu suntem în situaţia de a trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, de aceea măsurile care au fost luate privesc strict Spitalul de Neurochirurgie, dar în situaţia în care vom avea un astfel de pacient, vom şti care este procedura şi îl vom redirecţiona spre confirmare la Spitalul de Boli Infecţioase. Modul de lucru al spitalului pe care îl reprezint este de a fi aprovizionat, indiferent de situaţie, cu materiale sanitare şi medicamente pentru circa două luni. Având în vedere posibilitatea izbucnirii epidemiei de coronavirus şi în România, în urmă cu o săptămână am achiziţionat şi 2.000 de măşti speciale, 200 de combinezoane, ochelari de protecţie şi termometre digitale pentru fiecare sector. Avem şi 1.000 de litri de dezinfectanţi. Am suplimentat şi stocul de alimente, vom achiziţiona în perioada următoare şi 2.000 de litri de apă îmbuteliată”, a explicat Lucian Eva.
La Spitalul de Neurochirurgie, doi roboţi cu raze UV sunt folosiţi la dezinfecţia holurilor şi saloanelor încă din cursul anului 2019. “În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99%. Roboţii cu raze ultraviolete asigură sterilizarea unei încăperi în câteva minute, aparatul având spectru de activitate pe germeni multirezistenţi care nu cedează la dezinfectantele obişnuite. Dispozitivul elimină şi microbii răspunzători de infecţii ale pielii şi, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfecţie, este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent. Printre avantajele unui astfel de sistem sunt reducerea costurilor de spitalizare precum şi a consumului de antibiotice. Infecţiile sunt o realitate cu care se confruntă toate unităţile medicale din întreaga lume. Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Avem astfel de roboţi la Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Boli Infecţioase, dar vrem să achiziţionăm şi pentru celelalte unităţi medicale aflate în subordine. De aceea, ieri am solicitat alocarea unor sume de bani de la fondul de rezervă al Guvernului pentru a mai achiziţiona astfel de roboţi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
Prezent la conferinţa de presă, eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, care este medic în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a atras atenţia asupra faptului că România este în situaţie de risc. “S-a înregistrat deja primul caz de coronavirus. Pe de altă parte, avem o comunitate importantă de cetăţeni chinezi, care în curând se vor întoarce după ce au celebrat Anul Nou Chinezesc. Nu putem neglija nici faptul că în Italia este o comunitate importantă de români, care pot veni oricând în ţară. Iaşiul este un oraş expus. Suntem un oraş mare, un oraş cu un aeroport care anual este tranzitat de peste un milion de pasageri, un oraş în care vin sau locuiesc cetăţeni din Uniunea Europeană, dar şi de pe alte continente. Mi se pare normal ca la Spitalul de Neurochirurgie, mai ales la UPU, să fim pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.