Medicii de la Spitalul “Dr. C.I. Parhon” Iaşi au efectuat un transplant renal între soţi

Social

O echipă de medici de la Spitalul “Dr. C.I. Parhon” din Iaşi a efectuat, în cursul zilei de marţi, un transplant renal între soţi, a declarat coordonatorul Centrului de Transplant Renal din Iaşi, Adrian Covic.

Potrivit acestuia, o femeie de 41 de ani din judeţul Bacău a donat un rinichi soţului său în vârstă de 43 de ani. Bărbatul făcea dializă din luna decembrie, dar nu mai avea abord vascular, motiv pentru care a fost necesară o astfel de intervenţie.

“Suntem bucuroşi şi fericiţi că, într-o mare de îngrijorare şi de tristeţe pe care o trăim cu toţii zilele acestea, putem da şi veşti bune. S-a efectuat ieri cu succes un nou transplant renal la spitalul nostru, a fost redat vieţii practic un pacient dializat de la Oneşti. A primit rinichiul de la soţie. Acest lucru e special cu totul. Este o familie extrem de unită, extrem de puternică, extrem de apropiaţi cei doi. Rezultatele sunt excelente până în momentul de faţă”, a precizat Adrian Covic.

În cei 20 de ani de la înfiinţarea Centrului de Transplant Renal, la Iaşi s-au efectuat cinci asemenea operaţii între soţi.

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul “Dr. C.I. Parhon” din Iaşi este singura unitate de profil din ţară funcţională pentru astfel de intervenţii.

“La noi nu s-a închis activitatea de transplant, suntem singurul centru de transplant renal din ţară care funcţionează, lucru confirmat şi de către minister. În această perioadă s-au mai efectuat alte două transplanturi de la persoane aflate în moarte cerebrală, de la Oradea în ambele situaţii, cu o logisitică foarte complexă. Pot să vă spun acum că toţi cei patru beneficiari anteriori sunt bine şi au funcţie renală normală. Asta înseamnă că merită să continuăm aceste activităţi. În lipsa lor, pacienţii ar fi fost în dializă, cu o speranţă de viaţă mai mică. În momentul de faţă, în dializă există un risc cu totul deosebit, special în contextul pandemiei”, a mai spus Adrian Covic.

În cursul anului trecut, la Spitalul Parhon au fost efectuate 24 de transplanturi. De la începutul anului, la aceeaşi unitate medicală s-au efectuat 13 intervenţii de transplant renal, din care cinci pe perioada pandemiei de coronavirus, patru fiind de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi unul de la donator neînrudit. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.