Licitaţiile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi ar putea fi lansate în acest an

Social

Licitaţiile pentru contractarea lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi ar putea fi demarate în 2022.

Anunţul a fost făcut vineri, 21 ianuarie, de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în cadrul unei întrevederi organizate la Palatul Roznovanu la care au mai participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, Consiliului Judeţean Iaşi, Prefecturii Iaşi, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi mai multor instituţii locale. Alături de aceştia au mai participat reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi ai asocierii care a câştigat licitaţia pentru proiectarea SRU Iaşi, mai exact Studio Altieri SpA (lider) – Italconstruct SpA – Steam SRL – SC Proiect Consulting SRL – SC K Box Construction Design SRL – SC Rheinbrucke SRL.

„Tehnic, punctual, paşii sunt făcuţi pentru acest proiect. Avem întrebări pentru autorităţile locale şi pentru furnizorii de utilităţi. Durata proiectării va fi de 12 luni, dar, la propunerea Băncii Europene de Investiţii, se va încerca implementarea unei metode de accelerare, astfel încât la sfârşitul anului să lansăm licitaţiile pentru lucrările de construire”, a anunţat Cristina Laura Gafton, directorul Direcţiei Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

„Acest proiect trebuie să meargă doar înainte şi repede. Nu voi accepta niciun fel de întârziere a sa! Nu are nicio limită de costuri în ceea ce priveşte sprijinirea acestui proiect. Fac un apel şi la autorităţile administrative şi la factorii politici din acest oraş pentru a face tot ceea ce este posibil pentru a-l finaliza”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi estimată la 500 de milioane de euro, va înlocui în mare măsură actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Obiectivul va avea şapte etaje şi va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite, şi va avea paturi de spitalizare continuă, de urgenţă şi de zi, precum şi cabinete ambulatorii, săli de operaţie, urmând să ofere servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe FacebookInstagram , YouTube , TikTok .