Veniturile companiei Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% anul trecut

Economic Social

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași, cel mai important jucător din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a încheiat 2019 cu venituri totale de 407,8 milioane lei (86 milioane euro), în creștere cu 8,2% față de anul precedent, și un profit brut de 35,2 milioane lei, similar cu cel din 2018, arată rezultatele financiare preliminate transmise acționarilor companiei.

În 2018, compania a înregistrat venituri totale de 376,9 milioane lei (81 milioane euro) și un profit brut de 35,09 milioane lei.

Compania a avut anul trecut un număr mediu de 1.415 salariați, identic cu cel din anul precedent, venitul mediu brut lunar pe salariat fiind de 5.054 lei.

Pe piața din România, Antibiotice Iași a fost în 2019 pe locul al 20-lea după valoarea vânzărilor (336 milioane lei), cu o cotă de piață de 1,9%, și pe locul al 5-lea după numărul de unități vândute (31,1 milioane unități), cu o cotă de piață de 5%, potrivit unui raport realizat de Cegedim.

Pe plan extern, Antibiotice Iași este lider mondial pe segmentul medicamentului Nistatina, un antifungic pentru tratarea infecţiilor determinate de ciuperca Candida albicans la nivelul tractului digestiv. Antibiotice Iași vinde Nistatina în principal pe piața din SUA, unde compania deține certificare FDA (Food & Drug Administration). Alte produse cu vânzări în creștere la export sunt ampicilina si nafcilina pulberi sterile injectabile.

Compania Antibiotice Iași este controlată de statul român, prin Ministerul Sănătății, care deține 53% din acțiuni, alt acționar important fiind SIF Oltenia (18,9%).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.