Universitățile din Iași vin în sprijinul cadrelor medicale care luptă cu pandemia de coronavirus

Social

Iașul este unul dintre cele mai importante centre universitare din România. Și în această perioadă, dincolo de susținerea cursurilor online, universitățile din Iași încearcă să ajute în diferite moduri.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” va sprijini Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, prin realizarea de teste pentru diagnosticarea infecției cu noul Coronavirus. După achiziționarea de kit-uri și consumabile, la Laboratorul de la Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală vor putea fi efectuate câteva sute de teste pe zi. În plus, 166 de rezidenți sunt deja implicați în lupta cu acest virus, iar 125 de studenți s-au înscris ca voluntari.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a pus deja la dispoziția autorităților spații de cazare, în condiții de izolare, pentru personalul medical. Spațiile respective nu sunt destinate studenților, ci sunt folosite în mod curent pentru cazarea oaspeților universității.

De asemenea, mai mulți studenți de la Universitatea Tehnică, alături de tineri de la Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară, organizează acțiuni de voluntariat și livrează gratuit acasă alimente și medicamente persoanelor în vârstă. Numărul pe care ieșenii îl pot apela pentru a intra în legătura cu voluntarii este 0800.800.254.

Și pentru că e important să ne gândim și la cei mai mici, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a decis să organizeze în această perioadă Zilele Porților Deschise, dar online. Practic, elevii care doresc să învețe aici pot urmări cursuri din mai multe domenii, iar liceenii pot participa la paneluri de orientare în carieră, pentru a-și alege facultatea potrivită.

În plus, mai mulți cercetători de la UAIC au descoperit, încă de anul trecut, o metodă pentru depistarea timpurie a infecțiilor produse de agenții patogeni. Metoda ar putea fi aplicată și în cazul coronavirusului.

Așadar, să nu neglijăm aceste resurse importante care există în centrele universitare și care pot lupta în diferite feluri.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.