Un centru de robotică şi neuroabilitare va fi înfiinţat la Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi

Social

Un centru de robotică şi neuroabilitare va fi înfiinţat la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi, în cadrul unui proiect transfrontalier derulat cu fonduri europene.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a anunţat că reprezentanţii Comitetului de Evaluare a Proiectelor din cadrul Programului Operaţional Comun ENI România – Republica Moldova 2014 – 2020 au înştiinţat municipalitatea ieşeană că proiectul “ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency” a obţinut punctajul maxim în cea de-a treia etapă de evaluare.

“Cu un total de 173 de puncte, proiectul ocupă prima poziţie dintre proiectele aprobate pentru finanţare. Proiectul vizează înfiinţarea unui centru de robotică şi neuroreabilitare din cadrul unităţii medicale menţionate, asociaţi în cadrul proiectului fiind Municipiul Iaşi şi IMSP Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău. Valoarea totală a proiectului este de 6,6 milioane de lei, din care suma nerambursabilă este de 3,6 milioane de lei. Durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni”, a declarat Sebastian Buraga.

Potrivit sursei citate, clădirea propusă pentru Centrul de Robotică şi Neuroreabilitare urmează să ofere cadrul optim de funcţionare pentru Secţia de Recuperare Neuromotorie a Spitalului Clinic de Recuperare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie din domeniul recuperării neurologice. Cu regim de înălţime P+1E parţial, aceasta a fost organizată funcţional, spaţial şi volumetric ţinând seamă de o serie de criterii, cel mai important fiind separarea activităţilor şi participanţilor, personal medical, pacienţi şi studenţi, având circulaţii dimensionate corespunzător pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, unite de obiectivul principal al construcţiei: Laboratorul de Recuperare Medicală.

Conform proiectului, prin înfiinţarea acestui Centru de Robotică şi Neuroabilitare se doreşte creşterea nivelului de eficienţă şi îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei şi neurochirurgiei prin construirea şi dotarea cu echipamente specifice a Centrului de Robotică şi Neuroreabilitare din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Municipiul Iaşi, construirea unei clădiri anexe la Blocul I aferent Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Municipiul Chişinău, organizarea de traininguri speciale pe teme de recuperare neuromotorie şi achiziţia unor roboţi specializaţi în recuperare neuromotorie a membrelor inferioare şi superioare. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.