Lavinia Scripcaru, Managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi: 5 din cei 6 donatori de plasmă imună sunt medici

Social

În contextul pandemiei COVID-19, la nivelul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi au fost luate măsurile necesare, în aşa fel încât activitatea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, atât pentru personalul unităţii cât şi pentru  donatorii de  sânge sau componente sanguine labile.

„Scopul principal a fost acela de a reduce la maximum riscul de contaminare cu SARS CoV-2, măsurile fiind luate chiar de la începutul lunii martie, în baza unui plan de prevenire şi protecţie care a fost înaintat şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi. Acest plan a avut în vedere evaluarea riscurilor şi luarea măsurilor necesare: tehnice, organizatorice, igienico-sanitare şi de altă natură, personalul unităţii fiind instruit periodic în acest sens”, explică Lavinia Scripcaru, Managerul Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi, într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

În perioada stării de urgenţă, numărul donatorilor a scăzut foarte mult

Ea menționează că au fost afişate la intrarea în unitate şi în alte locuri vizibile informaţii referitoare la modul de transmitere a infecţiei, simptomatologia manifestă, necesitatea purtării măştii şi a distanţării, în vedrea prevenirii şi răspândirii COVID-19.  Potenţialii donatori au declarat pe proprie răspundere că nu au fost plecaţi din ţară şi nu au venit în contact cu persoane bolnave, în carantină sau autoizolare. Zilnic, au fost accesate datele referitoare la persoanele aflate în izolare, pentru a nu se confrunta cu nicio situaţie de risc.

Lavinia Scripcaru spune că în perioada stării de urgenţă numărul donatorilor a scăzut foarte mult, având și zile cu doar 7-8 donatori de sîngeLa acel moment, stocurile erau suficiente şi astfel am reuşit o lungă perioadă de timp să facem faţă solicitărilor, mai ales şi datorită faptului că în urma Ordonanţei militare numărul 3 a fost recomandată internarea în spitale numai a urgenţelor medicale. Ca urmare a aceleiaşi Ordonanţe militare, care specifica faptul că donatorii pot să se prezinte la Centrele de Transfuzie Sanguină, treptat numărul acestora a început să crească”.

Donarea de sânge şi componente sanguine s-a făcut conform procedurilor de lucru, cu păstrarea tuturor măsurilor de protecţie, atât pentru personalul implicat cât şi pentru donatori. În limita posibilităţilor, având în vedere numărul redus al personalului unităţii, s-a încercat stabilirea a două echipe de lucru, astfel încât activitatea să se poată desfăşura şi în contextul unui eveniment nedorit. Toţi salariaţii au efectuat, pe rând,  zilele restante de concediu de odihnă şi zilele libere pe care le mai aveau ca urmare a activităţii desfăşurate în afara programului normal de lucru.

„Au fost folosite lămpi cu ultra violete și s-a interzis utilizarea sistemelor de aer condiţionat”

Potrivit Laviniei Scripcaru, pentru a evita contaminarea personalului şi a potenţialilor donatori s-a impus cu stricteţe repectarea tuturor măsurilor adoptate la nivelul unităţii. Accesul în unitate a fost limitat strict la personalul implicat în activitate şi la potenţialii donatori de sânge şi componente sanguine. Potenţialilor donatori li s-a asigurat încă de la începutul lunii martie măşti de protecţie şi dezinfectanţi pentru mâini, iar accesul a fost permis numai după termometrizarea acestora. Li s-a solicitat şi asigurat păstrarea distanţei recomandate”.

În ceea ce priveşte personalul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi implicat în activitate, acesta a beneficiat de echipamente individuale de protecţie: mănuşi, măşti, ocheleri de protecţie, viziere, capeline, halate, butuşei. Au avut la dispoziţie dezinfectanţi pe bază de alcool sau clor pentru mâini şi suprafeţele sau şi echipamentele de lucru. Accesul în unitate a fost permis după termometrizarea acestora.

„Spaţiile de lucru au fost igienizate permanent, aerisite frecvent, curăţenia şi dezinfecţia făcându-se în mod suplimentar în timpul programului de lucru prin întreruperea activităţii. Au fost folosite lămpi cu ultra violete, s-a interzis utilizarea sistemelor de aer condiţionat în timpul programului de lucru şi s-au luat măsuri de igienizare şi dezinfecţie a acestora. Deşeurile rezultate din activitatea medicală au fost gestionate în condiţii de siguranţă”, adaugă Lavinia Scripcaru.

“Explicăm tuturor cât de necesară este plasma lor în tratarea pacienţilor internaţi în secţiile ATI

Prima recoltare de plasmă imună la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi a fost făcută pe data de 18 mai, de la un medic care, spre bucuria tuturor, a revenit pe data de 4 iunie, în vederea unei noi recoltări. Având în vedere că şi donatorii de plasma COVID-19 trebuie să îndeplinească toate criteriile de eligibiliate, conform legislaţiei în vigoare, numărul celor admişi pentru procedura de plasmafereză a fost, până în prezent, numai de 6 donatori, dintre care, ţine să sublinieze Lavinia Scripcaru, 5 au fost medici.

“CRTS Iaşi a încheiat protocoale cu spitalele care au fost desemnate pentru internarea şi tratarea pacienţilor cu acest tip de infecţie, iar conform Ordinului M.S. 654 din 22 aprilie 2020, acestea trebuie să pună la dispoziţia noastră datele privind pacienţii vindecaţi, bineînţeles cu acordul acestora, în vederea prelucrării datelor cu caracter personal. Medicii noştri îi contactează telefonic, oferindu-le toate informaţiile necesare, solicitând la rândul lor o serie de informaţii preliminare, pentru a se asigura că, în mare parte, îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Pentru cei care îşi manifestă disponibilitatea, medicii îi asigură de luarea tuturor măsurilor de igienă şi securitate, le explică în ce constă procedura, dar, mai ales, cât de necesară este plasma lor în tratarea pacienţilor internaţi în secţiile ATI”, conchide managerul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.