Comunicat DSP Iasi

Social

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până astăzi, 15 iulie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 1.094 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 10 cazuri în plus față de ziua precedentă).
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 947 au fost externate (cu 3 persoane externate în plus față de ziua precedentă). În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.
Astfel, la data de 14 iulie a.c., 268 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele
aglomerate.
Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.
În total, pe 14 iulie la nivelul județului Iași au fost verificate 122 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 25.040 de lei.
Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.
Cetățenii au la dispoziție și linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

Misiuni instituționale în județul Iași:

 ISU a efectuat 16 misiuni, din care: 5 misiuni de transport către unități spitalicești, 7 misiuni de decontaminare biologică și 4 alte misiuni.
 IPJ a efectuat 98 misiuni specifice.
 IJJ a efectuat 34 misiuni specifice.
 ITPF a efectuat o misiune.
 Serviciul de Ambulanță Județean a executat 96 misiuni, din care: 38 misiuni de transport către unități spitalicești, 11 misiuni de transport probe biologice, 41 misiuni de decontaminare biologică și 6 alte misiuni.
 MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 15 militari și un mijloc auto.
 DSP a efectuat 60 misiuni, din care: 15 misiuni de transport probe biologice și 45 alte misiuni specifice (controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate
în spitale).

Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la
nivelul județului Iași.

 În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări,aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații
care implică participarea unui număr mare de persoane.
 Echipele mixte menționate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală,Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. În situația în care se
constată fapte care intră în aria de competență și de control ale altor instituții (Direcția Silvică Iași, Agenția Teritorială ARR Iași, ISCTR Iași, Comisaruatul Județean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităților care va dispune includerea reprezentantului instituției competente în echipa mixtă.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusului Sars-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

 Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un reciăpient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
 Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
 Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane;
 Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
 În cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgență 112;
 Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii aceste fapte.

În contextul creşterii susţinute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenţia asupra necesităţii respectării cu stricteţe a măsurilor de protecţie sanitară: purtarea măştii, păstrarea distanţei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor. Rata de conformare faţă de
măsurile de protecţie sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare şi în limitarea răspândirii virusului.
Grupul de Comunicare Strategică încurajeaza la conştientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terţelor persoane să respecte măsurile de protecţie, precum şi la semnalarea către autorităţi a cazurilor în care acestea sunt încălcate.
Grupul de Comunicare Strategică dezaproba actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorităţi pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea
experţilor în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente şi atitudini contrare imperativului sanitar şi social al acestui moment.

În sprijinul cetăţenilor care doresc să călătorească în Grecia şi care, începând cu 15 iulie,trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, Ministerul Sănătăţii a făcut publică pe pagina de web, www.ms.ro, lista centrelor de testare,adresele şi numerele de telefon ale acestora.

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358.

Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
În același timp, începând cu 4 iulie 2020 cetățenii au la dispoziție și linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.
La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.