Aparatul pentru depistarea coronavirusului cumpărat prin donaţii a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi

Social

Un aparat de testare a probelor prelevate persoanelor suspecte de infectarea cu noul coronavirus a fost donat Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, cu ajutorul banilor strânşi, în mai puţin de 10 zile, de pe reţelele de socializare de fondatorul Asociaţiei Casa Share.

Bogdan Tănasă, fondatorul Asociaţiei Casa Share a declarat că aparatul, care face 450 de teste pe zi, a fost achiziţionat pe 19 martie, din Coreea, iar luni după-amiaza a fost adus la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”. Pentru achiziţionarea acestui dispozitiv medical asociaţia a cheltuit 55.000 de euro, bani strânşi în doar câteva zile din donaţiile primite în urma share-urilor de pe Facebook.

“Sunt atât de emoţionat, de parcă am câştigat la loto. De zece zile încerc să le spun oamenilor ‘hai să facem ceva împreună, cu toţii’. Şi oamenii asta au făcut. Ne-am unit cu toţii pe Internet şi acum avem aici o staţie care face 450 de teste pe zi. E o staţie automată. (…) Sunt bucuros de parcă am un Ferrari în spatele meu. A fost greu să-l aduc într-un timp atât de scurt. Am făcut presiuni la toată lumea să-l aducem mai repede. Chiar directorul DHL este la volanul maşinii care a făcut livrarea. Mia ascultat doleanţele, am vorbit cu el, m-au aşteptat în vamă. Toată lumea m-a ajutat. Vreau să le mulţumesc în primul rând celor care au donat. Fără ei nu se putea. Cu acest gest, şi spun la toată lumea, noi cu toţi putem face diferenţa. Putem face cu toţii astfel de donaţii, pentru că ne salvăm. Noi pe noi ne salvăm pe noi, ne protejăm. Trebuie să protejăm medicii, trebuie să aducem la spital cât mai multe teste. Asta trebuie să facem: izolăm, testăm, testăm, izolăm”, a spus Tănasă.

El a declarat că este surprins de reacţia şi mobilizarea autorităţilor, dar şi a firmei de curierat, întrucât se aştepta ca aparatul să ajungă la Iaşi peste câteva zile. Impresionat a fost şi de mobilizarea masivă de pe Facebook, în mai puţin de zece zile acţiunii sale răspunzând de la simpli oameni, la persoane cu un statut financiar sau chiar firme. “Cine m-a ajutat? Toţi oamenii, toată lumea: firme din Iaşi, oameni privaţi, oameni pe care nici nu-i cunosc, cu toţii s-au gândit că acest aparat îi poate proteja pe ei înşişi. Asta am făcut noi”, a declarat Bogdan Tănasă.  La fel de impresionaţi au fost şi cei de la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, care nu se aşteptau să primească o astfel de donaţie din partea comunităţii. “Sunt impresionată. Vorbim de pacienţi, şi e foarte important, de pacienţi care vin la noi din cele şase judeţe ale Moldovei. Vorbim de sute de teste care ajung la Iaşi în fiecare zi şi care pe un alt aparat înseamnă să le pună în aşteptare pentru o perioadă de multe zile. De aceea spun că este fantastic acest dar pe care l-am primit azi. Zilnic ar trebui să facem 150-200 de teste din toate judeţele Moldovei. Din punct de vedere de laborator şi paraclinic, este vorba de a înlocui un aparat care foloseşte mâna în a extrage o anumită porţiune din analize şi a înlocui această procedură cu ceva automat. E vorba şi de calitate şi de timp”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”, dr. Carmen Dorobăţ.

Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi este cea mai mare unitate de profil din zona Moldovei, care are o capacitate de cazare de 210 paturi. Unitatea medicală este unul dintre cele şase centre de profil din ţară unde se fac testări persoanelor suspectate că s-au infectat cu noul coronavirus, aici fiind internate persoanele confirmate pozitiv. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.