Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi 8 – 10 noiembrie 2019

Divertisment

În acest an, Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” stau sub semnul celor 180 de ani de evoluţie neîntreruptă a acestei instituţii de cultură. Trăgându-şi seva din vechile biblioteci ale Academiei Vasiliene de la 1640, ale mănăstirilor Sf. Sava şi Barnovschi şi ale Academiei Domneşti, biblioteca se reorganizează pe principii moderne odată cu fondarea Academiei Mihăilene.

Înfiinţarea Academiei Mihăilene în 1835 şi înzestrarea bibliotecii, la 8 noiembrie 1839, cu „600 tomuri alese” se leagă de numele domnitorului Mihail Sturdza. În semn de omagiu, sărbătorim gândul nobil al domnitorului printr-o serie de evenimente pe care le organizăm în beneficiul publicului ieşean.

Conferinţa intitulată „Cititorul contemporan şi ceremonia lecturii” va fi susţinută de scriitorul Valeriu GHERGHEL, vineri, 8 noiembrie 2019, de la ora 12, în Aula BCU.

Prelegerea va fi urmată de lansarea numărului omagial al Revistei Biblos (25 de ani de la apariţia primului număr).

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, cu începere de la ora 11,30, va avea loc premierea celor mai activi cititori din acest an. De asemenea, vor fi răsplătiţi cu premii participanţii la concursul de fotografie „Eu şi Biblioteca”. La intrarea în Bibliotecă, vor fi expuse fotografiile câştigătoare la concursul „Biblioteca într-o imagine”.

Duminică, 10 noiembrie 2019, în Ziua Porţilor deschise, organizăm vizite ghidate, inclusiv în depozitele de carte. Tururile se desfăşoară în intervalul orar 10 -16. În această zi deosebită, vom pregăti şi câteva surprize. Seara, de la ora 18, în Aula BCU Iaşi, vă invităm la proiecţia în premieră a filmului documentar Jurnalişti în linia întâi (1916-1918), realizat de Alina Ţiţei Ioncioaia.

În perioada 8-10 noiembrie 2019, toate persoanele care deţin permis BCU beneficiază de gratuitate la călătoriile cu mijloace de transport public pe traseele către şi dinspre Copou. Călătorii vor prezenta controlorilor permisul de utilizator BCU.

În luna noiembrie, vizitatorii Palatului Fundaţiei vor putea admira două expoziţii de excepţie: Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene, organizată de Departamentul de Colecţii Speciale, la etajul I al sediului central, şi Literatura de popularizare a ştiinţei în România: din perioada interbelică până în zilele noastre, organizată de Departamentul Indexare, în Cupola BCU.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.