Un nou eveniment excepțional este oferit de Teatrul Național Iași duminică,1 noiembrie, de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru: premiera „NĂPASTA (…șiera pădurea singură…)” de I.L. Caragiale, un spectacol de Adi Carauleanu.

Divertisment

Spectacolul deschide suita evenimentelor organizate pe parcursul întregiiluni de Naționalul ieșean, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de laînființarea instituției Teatrului Național Iași și a sărbătoririi ZileiDramaturgiei Românești.

Adi Carauleanu i-a reunit în acest proiect pe Călin Chirilă, Emil Coșeru,Diana Chirilă, Andrei Grigore Sava; costumele au fost create de scenografaRodica Arghir.

Spectacolul marchează și o aniversare specială, 20 de ani de carierăremarcabilă, dedicați de actorul Călin Chirilă scenei Naționalului ieșean.

Adi Carauleanu, regizorul spectacolului: „Trăim vremuri de grea cumpănă! Nori… de frică acoperă încet, încetLumea! Oamenii privesc neputincioși…prezentul și viitorul! Acțiuneapiesei noastre este… în trecut. Oare? Mi-am dat seama, îngrozit, că toatepersonajele Marelui Caragiale, reacționează… din frică:

Dragomir, (Călin Chirilă, probabil cel mai bun în acest rol, din ce amvăzut eu până acum), ucide din dragoste și trăiește cu groază în sufletatâția ani, sperând că nu va fi descoperit. FRICA! Anca își sacrificăviața, trăind cu ucigașul soțului ei, în înfrigurata speranță… că-l vademasca! Câtă TEAMĂ are femeia asta în determinarea sa?! (Diana Chirilădovedește cu acest rol că este o importantă actriță a TNI). Aflat laînceput de carieră, Andrei Grigore Sava trăiește prin personajul Gheorghe,iluzia… zadarnicei povești de dragoste. Teama îl acoperă (în speranțacuceririi Ancăi), în viața lui măruntă. Probabil și când merge la școală(învațător fiind), bănuiește că doi-trei dintre elevii lui îi știufrământările și, probabil, sunt și mai deștepți ca el! FRICA!

Frica ocnașului ION… e determinantă! Lui îi este frică de … Dracu’! Defapt, de răul din Om! Nu știu ce vor face personajele în viata lorviitoare! Cum vor trăi, cum vor suporta, cum vor înțelege! Dar știu ca Ion(Emil Coșeru, cu totul și cu totul altfel în *ocnaşul-nebun*) va fi împăcatcu lumea asta plină de… nori! FRICA GUVERNEAZĂ OMENIREA!!!”

„Năpasta”, ultima piesă de teatru scrisă de Ion Luca Caragiale, a avutpremiera pe 3 februarie 1890, la Teatrul Național din București, avându-iîn distribuție pe C. I. Nottara (Ion), Aristizza Romanescu (Anca), GrigoreManolescu (Dragomir) și Costin Mărculescu (Gheorghe).

Următoarele reprezentații sunt programate pe 5, 6 și 14 noiembrie. Biletelese pot achiziționa de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și de peteatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.