Un medic şi Spitalul de Pediatrie Sf Maria, obligaţi să achite daune de 216.000 de euro familiei unui pacient

Social

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au stabilit că un medic şi Spitalul de Pediatrie Sf Maria din Iaşi trebuie să plătească 216.000 de euro drept daune morale după ce un copil a fost mutilat în urma unei operaţii.

Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi este definitivă în cazul medicului Bogdan Savu şi Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi, care au de plătit 216.000 de euro daune materiale şi morale familiei copilului care a fost mutilat într-o operaţie făcută la unitatea medicală în 2008. Fapta penală, cea de neglijenţă în serviciu s-a prescris, însă banii vor trebui plătiţi. Decizia definitivă în acest dosar aparţine magistraţilor Curţii de Apel Iaşi.

Potrivit rechizitoriului, în luna noiembrie 2008, copilul, în vârstă de o lună, al unei familii din Iaşi a fost diagnosticat de medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi cu fimoză congenitală. În acest caz a fost recomandată efectuarea unei intervenţii chirurgicală, care se realizează prin electro-cauterizare. În timpul operaţiei, copilul a fost ars cu electrocauterul. În urma operaţiei de la Iaşi, băiatul a avut nevoie de zeci de zile de recuperare şi de o intervenţie chirurgicală care a fost făcută la Londra.

Medicul chirurg a fost trimis în instanţă pentru neglijenţă în serviciu, dosarul fiind judecat iniţial la Judecătoria Iaşi. În timpul procesului au fost solicitate mai multe expertize medico-legale. În una dintre ele se menţionează că „este de presupus că arsura s-a produs ca urmare a neadaptării intensităţii curentului de coagulare/tăiere generate de electrocauter”. Magistraţii spun că „culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca (…), în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gr. I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia”.

În primă instanţă, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au decis că medicul şi Spitalul de Pediatrie Sf Maria, care este parte civilă în acest dosar, trebuie să plătească  40.000 euro daune materiale şi 200.000 euro daune morale. În urma contestaţiei, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis reducerea cuantumul daunelor materiale de la 40.000 de euro, la 16.000 de euro şi menţinerea sumei de 200.000 de euro ca daune morale. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.