Consilierii judeţeni au aprobat ca Spitalul Mobil să devină funcţional, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase

Social

Consilierii judeţeni au aprobat luni seara, în şedinţă extraordinară desfăşurată online, cele zece proiecte aflate pe ordinea de zi, măsura fiind luată la câteva ore după ce şedinţa convocată “de îndată” nu s-a mai desfăşurat din lipsă de cvorum.

Unul dintre cele zece proiecte aflate pe ordinea de zi prevede redenumirea spitalului mobil amplasat la TransAgropolis din localitatea Leţcani din “Spital mobil Covid-19 Regiunea Nord Est România” în “Spital Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru  diagnostic şi tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord Est” şi punerea în funcţiune a complexului medical mobil ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase.

Printr-un alt proiect de hotărâre s-a stabilit dimensiunea organigramei pentru spitalul mobil.

Primul dintre proiectele care vizează punerea în funcţiune a spitalului mobil modular a fost votat de 21 din cei 37 consilieri, iar al doilea proiect a primit 20 dintre voturi.

“În opt zile din momentul în care predăm spitalul mobil acesta poate deveni operabil. În această perioadă spitalul mobil va fi predat spre administrarea Spitalului de Boli Infecţioase, se vor face angajări pentru sectorul Administrativ şi vor fi încheiate contracte cu furnizorii. Situaţia este dificilă. Iaşiul este pe locul trei în ţară la numărul de infectări, după Bucureşti şi Braşov. Astăzi mi-au spus medici de la Spitalul Sf. Spiridon că nu pot interna pacienţii cronici din cauza Covid-19. După ce
pacienţii cu Covid-19 vor fi duşi la Leţcani, celelalte spitale îşi vor relua activitatea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Spitalul mobil va funcţiona în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, a explicat că în noua unitate medicală va lucra personal detaşat din alte spitale din Iaşi şi judeţ.

“Vom face detaşări de la Spitalul de Boli Infecţioase în funcţie de numărul paturilor ocupate. Vom începe probabil cu 30 – 50 de paturi, iar la terapie intensivă cu 10 – 20 paturi. În funcţie de solicitări vom extinde şi numărul personalului medical cu ajutorul celorlalte spitale, care şi-au arătat deja disponibilitatea”, a declarat Carmen Dorobăţ.

Spitalul mobil este construit în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei. Unitatea medicală este construită din 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri, are triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical. În total sunt 250 de paturi, din care 100 la terapie intensivă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.