Mai multe medicamente, care fac parte din schema standard de chimioterapie, lipsesc de o vreme din farmaciile Institutului Regional de Oncologie Iași.
Această problemă nu este întâlnită doar la Iaşi, ci este una care se regăseşte la nivel naţional, a declarat prof. dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la institutul de profil din Iaşi: “Aceste medicamente lipsesc, lipsesc la nivel naţional. Sunt medicamente din categoria citostaticelor ieftine, din prima generaţie de chimioterapice. Este în acelaşi timp extrem de uzual şi de neînlocuit pentru schemele clasice. Lipsesc pentru că aici este un mecanism strict economic, aceste medicamente au devenit prea scumpe pentru piaţa românească, probabil, datorită taxelor sau legilor actuale, încât aceste medicamente sunt prea ieftine în România şi ele pot fi exportate. Sunt medic şi mă pricep mai puţin la partea economică. Cert este că nu avem acest medicament, nu le are numai Iaşul, Iaşul a avut o situaţie fericită, până acum, săptămâna asta am avut în stocuri acest medicament. Marea problemă este că nu este în ţară de procurat, furnizorii nu îl au încă în depozit.”
Criza medicamentelor a început încă din luna septembrie, când ministrul Sănătăţii de atunci, Sorina Pintea, a decis suspendarea pentru şase luni a exportului paralel de citostatice şi imunosupresoare vitale pentru bolnavii de cancer sau cei care au suferit un transplat. Din septembrie şi până acum, majoritatea spitalelor aproape a terminat stocurile, ceea a stârnit panică atât în rândul pacienţilor cât şi al cadrelor medicale. „Sunt pacienţi care au nevoie de chimioterapie pentru tumori solide şi care nu au un anumit medicament prins în schema de tratament standard. Acest medicament nu se găseşte în ţară“, a declarat Mihai Gabriel Dimofte, directorul medical IRO. Acesta a adăugat că soluţiile care există în momentul de faţă sunt şi ele pe cale de a fi epuizate. Pentru că anumite citostatice nu mai există, pacienţii sunt nevoiţi să facă naveta la alte spitale. „Pentru că schema de tratament standard nu o putem face atunci încercăm alternative a trimite pacienţii în spitalele care încă mai au resturi de medicamente şi care pot face chimioterapia“, a subliniat Mihai Gabriel Dimofte, citat de Ziarul de Iași.
În acest moment, problema cea mai gravă este pentru pacienţii diagnosticaţi cu diferite forme de leucemie. Pentru ei, lista citostaticelor lipsă e mai lungă. „Este vorba de cei cu leucemii, cu hematopatii maligne pentru că pentru aceştia principalele medicamente din schemele standard nu se găsesc la niciun spital din România. Aici e o problem gravă. Din punctul nostru de vedere ei pot cere tratamente inclusive în străinătate pentru că schema nu poate fi făcută. Medicii sunt obligaţi în acest moment să-i spună pacientului ce alternative sunt şi dacă ei doresc să urmeze tratamentul în străinătate noi considerăm că este o cerere corectă şi suntem dispuşi să semnăm formularele. Facem lucrul acesta pentru că tratamentul pentru bolnavul de leucemie este o chestiune care ţine şi de timp şi poate deveni oricând urgentă“, a mai spus Mihai Gabriel Dimofte.
Reprezentaţii institutului au precizat că întotdeuna stocurile de citostatice au fost foarte mari, dar că acum criza medicamentelor ajunge să pună în pericol viaţa pacienţilor. „Mai sunt nişte medicamente pe care le putem folosi, dar dacă importul lor nu se face în timp util la începutul lunii ianuarie, chiar în decembrie pe anumite linii rămânem fără medicamente“, a prognosticat Mihai Gabriel Dimofte.
Pentru a evita intrarea în colaps din punct de vedere a schemelor de tratament, IRO a deschis procedura unui licitaţii pentru achiziţionarea masivă de medicamente în valoare de 120 de milioane de lei, dar deja o parte dintre citostatice nu se mai găsesc la dstribuitori.
În iulie 2018, ONG-ul Observatorul Român de Sănătate a prezentat un studiu referitor la cauzele crizei de medicamente pentru tratarea cancerului. Potrivit acestui studiu au fost identificate 13 medicamente din lista Programului Naţional de Oncologie pentru care în prezent există un risc semnificativ de discontinuitate/dispariţie la noi în ţară. În studiul respectiv erau indentificate trei cauze ale disparţiei de pe piaţă a citostaticelor: exportul paralel, interesul comercial al producătorului şi politica de preţuri a statului român. Autorii documentului mai arătau că statul român ţine intenţionat preţurile medicamentelor cât mai jos, dar nu în interesul pacientului, ci pentru a se încadra în buget. În luna septembrie a acestui an, Ministerul Sănătăţii a decis să suspende temporar exportul paralel pentru 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.