UMF a inaugurat cel mai modern edificiu de învăţământ din Iaşi

Divertisment

„Îmi revine onoarea şi bucuria de a vă saluta astăzi, pentru prima dată, din noua clădire a Universităţii noastre: clădirea „Nicolae Leon”, a spus prof. unv. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în alocuţiunea susţinută cu ocazia „deschiderii porţilor” celei mai moderne baze de învăţământ din Iaşi.

La inaugurarea clădirii „Nicolae Leon” – fosta „Petre Andrei”, trecută printr-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, au participat membri ai conducerii UMF Iaşi, domnul Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, domnul Mihai Chirica, primarul Iaşului şi domnul prefect Marian Şerban. O prezenţă deosebită a fost cea a domnului Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti. De asemenea, au fost prezenţi numeroşi membri ai întregii comunităţii academice a UMF Iaşi. Moderatorul evenimentului a fost dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea bustului de la intrare, care-l reprezintă pe profesorul Nicolae Leon, patronul spiritual al clădirii, moment urmat de tradiţionala tăiere a panglicii de către rectorul UMF Iaşi, directorul general ADR Nord-Est şi primarul Iaşului. Discursurile oficiale s-au ţinut în Aula „Alexandru Brăescu”, denumită după fostul psihiatru, internist şi balneolog, profesor al Facultăţii de Medicină din Iaşi, director al staţiunii balneare Slănicul Moldovei şi ctitor al aşezămintelor spitaliceşti de la Socola.

„Nicolae Leon a fost rectorul Universităţii ieşene în anul Marii Uniri”

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi a mulţumit de la început şi vechii conduceri, pentru că au fost iniţiatorii acestui proiect important. „Inaugurarea, astăzi, a clădirii „Nicolae Leon” este finalul unui drum lung, complicat şi anevoios pe alocuri, drum început de conducerea anterioară a Universităţii noastre”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a prezentat, pe scurt, şi câteva detalii tehnice ale clădirii: „Vorbim de o capacitate totală de 1833 de locuri, dispuse pe 13 etaje. Avem aici nu mai puţin de 6 amfiteatre de câte 120 de locuri fiecare, cu posibilitatea tehnică de a uni două dintre ele, obţinând astfel, atunci când va fi nevoie, un spaţiu generos de 240 de locuri. Vorbim, de asemenea, despre numeroase săli de lucrări, de cabinete pentru cadrele didactice şi, foarte important, despre noul Centru de Abilităţi Fundamentale al Universităţii, care va funcţiona la etajele 2 şi 3 ale clădirii”.

De asemenea, rectorul UMF Iaşi a explicat de ce noua clădire a fost botezată cu un nume mai puţin cunoscut noilor generaţii: „Din pleiada de personalităţi pe care Iaşul a dat-o medicinii, am ales numele lui Nicolae Leon din două motive: Odată, pentru spiritul său inovator şi vizionar. Ca decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, Nicolae Leon a fost un promotor al noului, iar ideile inovatoare pe care a reuşit să le transpună în fapte au avut efecte la nivelul învăţământului superior medical din întreaga ţară. Învăţământul experenţial este un bun exemplu în acest sens, Nicolae Leon fiind cel care a reuşit să introducă în regulamentele vremii obligativitatea excursiilor de studiu pentru elevii şcolilor secundare. De asemenea, Nicolae Leon a dorit întinerirea corpului profesoral al Facultăţii de Medicină din Iaşi, astfel că, în perioada decanatului său, au avut acces în facultate tineri foarte valoroşi, care au devenit creatori de şcoală medicală ieşeană. Al doilea şi poate cel mai important motiv pentru care ne aflăm astăzi într-o clădire ce-i poartă numele este acela că Nicolae Leon a fost rectorul Universităţii ieşene în anul Marii Uniri”.

Domnul Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est – partener al UMF Iaşi în acest proiect, a felicitat Universitatea pentru această realizare. „Este un lucru deosebit că aţi ajuns la finalul acestui proiect cu o valoare mare, la care am avut şi noi o contribuţie. Sper ca în viitor această clădire va fi un plus în activitatea dumneavoastră. Eu sunt foarte bucuros pentru că în exerciţiul acesta financiar am reuşit şi sper să reuşim să mai finalizăm astfel de proiecte de infrastructură de diverse feluri. În primul rând pentru că am avut la dispoziţie fonduri europene pe care a trebuit să le folosim şi să le folosim bine, dar şi pentru că urmează un exerciţiu financiar în 2021-2027 foarte provocator pentru noi. Vom avea o sumă mare de bani pe care va trebui s-o folosim în principal pentru partea de inovare, transfer tehnologic, antreprenoriat ş.a.m.d., tot ce înseamnă o Europă mai inteligentă. Banii pentru infrastructuri se vor reduce”.

„Mă bucur că există în Universitate acest spirit de continuitate”

Domnul Mihai Chirica, primarul Iaşului, a mărturisit în discursul său că se bucură că această clădire a fost achiziţionată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi: „Sunt lucruri frumoase care se întâmplă la Iaşi prin efortul comun al UMF Iaşi şi a ADR Nord-Est. S-a dorit de la început să fie o instituţie de învăţământ şi până la urmă a ajuns unde trebuie, la cea mai prestigioasă universitate a Iaşului şi la cel mai bun ambasador al Iaşului”. Idee subliniată şi de prefectul Iaşului, domnul Marian Şerbescu: „Este un moment important în viaţa UMF-ului şi în viaţa Iaşului că a fost redată în circuitul educaţional o clădire care pentru asta a fost creată. Mă bucur că nu a fost preluată de samsarii imobiliari. Felicitări domnule rector şi întregii echipe de la UMF pentru acest proiect”.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF Iaşi, a vorbit despre istoria achiziţionării acestei clădiri: „Mi-aduc aminte ce dificil a fost tot procesul de achiziţionare şi de aceea mă bucur că există în Universitate acest spirit de continuitate, că nu începe totul cu noi şi se termină cu noi, că munca fiecăruia este evidenţiată şi inclusiv faptul că s-a dat numele de Nicolae Leon arată că medicina ieşeană se bazează pe cei trei filoni: pe tradiţie – să ne cunoaştem înaintaşii, pe modernitate şi nu în ultimul rând pe spiritualitate”.

La final, domnul Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti, a povestit câteva amănunte din povestea de viaţă a doi fraţi celebri: Nicolae Leon, fost decan al facultăţii de medicină ieşene şi rectorul Unirii şi cunoscutul biolog Grigore Antipa, cel care a dat numele celui mai important muzeu de istorie naturală din România.

Cel mai nou corp de clădire al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, denumit „Nicolae Leon”, este un spaţiu modern, dedicat activităţii didactice (disciplinelor preclinice), care conţine şase amfiteatre şi o Aulă cu 220 de locuri, o sală documentare IT şi numeroase săli de lucrări şi cabinete pentru cadrele didactice. Capacitatea totală este de 1833 de locuri, dispuse pe 13 etaje.

Valoarea totală a proiectului este de 26.185.298 lei din care 25.819.447,55 sunt cheltuieli eligibile prin proiectul „Recompartimentare, modernizare spaţii de învăţământ, cu păstrarea funcţionalului existent”, finanţat de Uniunea Europeană, pe axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.